Menajele – resurse specifice

Menajele - resurse specifice             Menajele =  unitate economica de baza in care se produce consumul sau mai bine zis, lumea consumatorilor in care acestia din urma utilizeaza bunuri pt. satisfacerea nevoilor individuale/colective fara a fi nevoiti sa produca altele in schimb; forma de organizare in care se desfasoara existenta oamenilor.
       Participa la viata economica prin faptul ca:
•    isi produc singure anumite bunuri
•    muncesc in alte forme de unitati economice
•    fac investitii din banii castigati
       Menajele se impart in:
•    Menaje individuale = ocupantii unei locuinte, indiferent de relatiile dintre ei (ex: o familie de tip tata, mama si copil care locuiesc impreuna; 2 colegi de apartament; o persoana singura, etc.)
•    Menaje colecti = vepersoane care locuiesc impreuna in camere individuale sau colective si care fac anumite cheltuieli in comun (ex: un azil de batrani, un camin de studenti, o pensiune, etc.)
          Menajele sunt eterogene (nu omogene), ocupantii lor putand fi atat salariati cat si pensionari, someri, patroni, etc.
          De asemenea se diferentiaza prin marimea lor, traditii, confort, grad de pregatire al locatarilor, sursa veniturilor ocupantilor, etc.

Nevoile si Resursele . Activitatea Economica

         Pe masura dezvoltarii stiintei si tehnicii este ameliorat caracterul limitat al resurselor, dar nu e posibila eliminarea lui.Stiinta economica are ca obiect : fundamenteaza administrarea resurselor limitate in vederea realizari unui scop prevazut .Trasaturile proprii nevoilor : cresterea nevoilor , diversificarea , regenerarea .
        Raportul dintre oamenii care participa la activitatea economica au anumite motivatii : interesele sau acoperirea ( satisfacerea) nevoi.
        Elementul care are cea mai mare importanta pentru relatiile dintre om si mediul natural : obtinerea mijloacelor pentru acoperirea in conditii mai bune a nevoilor omului si societatii .
       Resursele : sunt elemente sau combinatii de elemente naturale sau create de oameni , care pot fi folosite in activitatea economica .
        Existenta omului ca fiinta valorizatoare are ca motivatie majora : consumul continu de produse , de la alimente sau imbracaminte pina la servicii : transport ,invatamant , educatie.
        Relatia dintre scopul si mijloacele unei activitati economice bazata pe ratiunea

1. scopul determinamijloacele .
2. mijloacele sunt subordonate scopului .

Ce inseamna ca resursele sunt limitate :
1. sunt insuficiente in raport cu nevoile .
2. cresc mai incet decat nevoile .
Resurse

    Resurse= bunurile materiale create de om care ar putea servi sau care servesc satisfacerii nevoilor individuale sau colective.
•    -existenta resurselor asigura dezvoltarea economiei si de asemenea un nivel de trai inalt in cazul in care resursele sunt folosite bine si rational
•    -sunt limitate,

Resursele sunt limintate in raport cu
•    nevoile
•    potentialul planetei
•    dezvoltarea stiintei si a tehnicii
 Limita resurselor are caracter permanent insa este fluctuanta in timp.
Tensiunea nevoi-resurse este permanenta => oamenii au gasit intrebuintari alternative a resurselor.
Risipa de resurse survine in principal atunci cand:
•    se produce ce nu se cere
•    se produc bunuri de proasta calitate
•    productia polueaza mediul
•    se produce cu consumuri mai mari decat permit cele mai avansate tehnologii in functiune sau existente insa neaplicate. 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one